Visita, destil.lació i degustació gratuïta al museu de la Fassina Balanyà de l’Espluga durant les jornades europees del patrimoni

print pdf
General - Jornades Europees
 • Calendari: 6/10/2017 - 8/10/2017
 • Localització: Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí

  Dies 6, 7 i 8 d’octubre de 2017

  El Museu de la Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí, l’única destil·leria d’aiguardent del segle XIX visitable de tot Catalunya, participarà un any més en les Jornades Europees del Patrimoni 2017 oferint la visita gratuïta els dies 6, 7 i 8 d’octubre de 2017.

  La Fassina Balanyà va ser una indústria de caire familiar que va estar en funcionament des de meitats del segle XIX fins a la dècada dels anys seixanta. El tancament i l’abandonament de l’edifici sense ús alternatiu va permetre que, quaranta anys més tard, es mantingués pràcticament igual com l’havien deixat. L’Ajuntament de l’Espluga amb el suport de la Fundació Lluís Carulla i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya van realitzar un treball d’estudi, investigació i recuperació de l’edifici per tal d’incorporar-lo al Sistema del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i així donar a conèixer una activitat industrial clau en el nostre país als llarg dels tres darrers segles.

  El visitant d’aquest museu de l’Espluga de Francolí veurà el funcionament d’una destil·leria durant els anys de la postguerra civil espanyola i coneixerà els processos productius per obtenir alcohol i els seus derivats, a partir de la brisa del raïm. El visitant copsarà també la importància d’aquesta activitat durant la revolució industrial de Catalunya, que va permetre un desenvolupament accelerat del teixit industrial català, en l’audiovisual inicial. La visita acaba amb una destil·lació en directe i una degustació d’aiguardent i licors. 

  Les Jornades Europees del Patrimoni, en les quals Catalunya pren part des de la seva creació l’any 1991, són cada tardor una eina de difusió i coneixement del nostre patrimoni.

  Aquesta iniciativa, que se celebra a escala internacional amb el suport del Consell d’Europa, vol fomentar el coneixement i respecte pel patrimoni cultural i artístic mitjançant activitats als monuments, jaciments arqueològics i museus, entre altres recursos patrimonials de tot Catalunya. Les Jornades compten amb la participació de nombroses institucions del país i es desenvolupen a prop de 200 municipis repartits en el territori català i ofereix més de 300 activitats.

  L’horari de les visites a la Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí són:

  Divendres dia 6: de 10:30 h a 13:30h i de 16:00h a 18:00h
  Dissabte dia 7: de 10:30 h a 13:30h i de 16:00h a 18:00h
  Diumenge dia 8: de 10:30h a 13:30h