Setmana de la ciència a la Conca de Barberà, 9 i 10 de novembre

print pdf
02/11/2019 Actualitat

Setmana de la ciència a la Conca de Barberà, 9 i 10 de novembre

La Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí 

El dissabte 9 i el diumenge 10 de novembre la visita a les instal•lacions serà gratuïta per a tothom en el seu horari habitual: dissabte de 10.30h a 13.30h i de 16.00h a 18.00h i diumenge de 10.30h a 13.30h

La Fassina Balanyà de l’Espluga participarà a la 24a Setmana de la Ciència, que és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació que proposa diverses activitats de divulgació científica arreu del nostre territori, com per exemple jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics, etc. En el cas del Museu de la Fassina Balanyà de l’Espluga s’hi participarà un any més amb dues jornades de portes obertes els dies 9 i 10 de novembre, en l’horari habitual d’aquest museu. 

Durant el recorregut pel Museu de la Fassina Balanyà, l’antiga fàbrica d’aiguardent, el visitant podrà conèixer el funcionament d’una destil•leria del segle XIX on descobrirà quins eren els processos productius per obtenir alcohol i els seus derivats, les eines i la maquinària que s’utilitzaven. El visitant també copsarà la importància que va tenir la producció d’aiguardent en la revolució industrial a Catalunya, que va permetre un desenvolupament accelerat del teixit industrial a través d’un audiovisual. 

La visita per la Fassina Balanyà s’acabarà amb una destil•lació en directe i una degustació de licors i aiguardents. A més, hi ha la possibilitat de comprar aquests licors artesans amb el nom “Esperit de Fassina” a la mateixa oficina de recepció.

El Museu Fassina Balanyà forma part de la Xarxa de Museus industrials de Catalunya (STmNACTEC - Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya). El Museu té obertes les seves portes des del desembre del 2009.

 

Els orígens de la xocolata-taller al Museu Comarcal de la Conca de Barberà

D’on ve la xocolata? Quines cultures la utilitzaven i per a què? En aquest taller ens submergirem en les creences i rituals que involucraven la xocolata en les cultures prehispàniques. Per comprovar-ho, farem un petit tast de la xocolata que consumien aquestes cultures per saber quin gust tenia. També coneixerem com va arribar a Europa i com es va començar a utilitzar.

Taller gratuït de tipus familiar a càrrec de Laura Bricio, investigadora del departament d’Història i Història de l’Art de la URV.

Informació i inscripcions:  info@mccb.cat o als tel. 977 860 349 i 977 86 21 77. Places limitades.

Organitza: Campus Extens de la URV a Montblanc i Conca de Barberà en col·laboració amb el Museu Comarcal de la Conca de Barberà i amb el suport de la Diputació de Tarragona.

 

Setmana de la Ciència 2019 
La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i proposa moltes activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Els temes centrals de la 24a Setmana de la Ciència són, d’una banda, la taula periòdica, en motiu de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, i, de l’altra, diferents persones que han estat referents als respectius camps de coneixement com ara l’ecòleg Ramon Margalef, de qui enguany es commemora el centenari del seu naixement; l’enginyer i inventor Narcís Monturiol, en motiu del bicentenari del seu naixement; Margaret Hamilton, qui va liderar el desenvolupament del programari de navegació on-board per al Programa Espacial Apollo, en motiu del 50è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna; i el polifacètic Leonardo da Vinci, en commemoració dels 500 anys de la seva mort.